Çarpıcı doğal çevresi nedeniyle Düzce, Düzce Yemekleri ile ilgili yazımda anlattığım gibi, turistlerin hafta sonu tatilleri için düzenli olarak tercih ettiği yerlerden biridir.
Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Bolu iline çok yakın olan önemli kent Düzce, dört ayrı tarihi dönemin parçası olmuştur. Düzce, zengin kültürü sayesinde artık her yönden eşsiz ve özel bir yerleşim yeridir.
Kadim hazineleri, doğal güzellikleri ve kültür varlıkları nedeniyle köklü bir geçmişe sahip olan Düzce, gezilecek yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Farklı lezzetlerin harmanlandığı düzce sofralarında özgün Karadeniz mutfağı kültürü yaşatılıyor.
Table of Contents
Hamsili Börek

Düzce yemeklerinde ilk tercihim hamsili börek. Hamsilerin en bilinen yapılışı Karadeniz ile eş anlamlı olan ve özellikle Türk mutfak kültüründe çok iyi bilinen hamsi böreğidir. Hamsi ve un bu yemeğin ana malzemeleridir. Muska haline getirilen hamurların yüksek ısıda kızartılmasıyla Düzce sofralarının vazgeçilmezi olan ve yemeye doyamadığı bir yemek ortaya çıkıyor.
İsli Balık
Meyen çayından elde edilen balık, tütsülenmeden önce bir gün tuzlu suda bekletilerek meze olarak servis edilir. Düzce mutfağında yerini korumayı başarmış, tütsülendikten sonra bambaşka bir aroma ve kokuya sahip olan, aynı zamanda oldukça pratik olan otantik bir yemektir. Düzce’de füme balık, üretimi son derece zor olmasına rağmen kesinlikle mükemmel ve yemesi zevklidir.
Bir kiremit üzerinde meşe
Palamutun, gövdesinden çıkarılıp tuzlanmış sebzelerle zenginleştirilmesiyle kiremitte pişirilmesiyle “fanito üzerinde palamut” adı verilen popüler bir yöresel yemek yapılır.
Ana Yemekler
Ana yemeklerin yanı sıra Düzce lezzetlerini tartışmaya devam ediyorum. Aşağıda Düzce’de kurulan sofralar için gerekli tüm yemekleri listeledim.
Çerkez Tavuğu

Malika, Karadeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan mısır unu ile yapılan Düzce yöresine ait bir Tatar yemeğidir. Sofralara servis edilen sıcak bir meze olan Mamalika, lezzetlerin uyumunu tamamlamak için çedar peyniri kullanıyor.
Bosna Böreği, hazırlanması emek gerektiren sıcak, çıtır bir mezedir. Peynir, patates, kıyma veya ıspanak ile üretilen ve sofralarda sıklıkla yerini alan bu lezzetli lezzet, ağızda dağılan bir Düzce klasiğidir. İç harcı beğeninize göre şekillendirilir.
Bazlama
Uzun yıllardır Düzce yöresinin geleneksel yemeklerinde vazgeçilmez lezzet bazlama vardır. Düzce yöresel lezzetleri denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri de kızartılarak yapılan ve tereyağlı saçlarda kızartılarak servis edilen bu harika börek. Patates, patates ve otlar veya kıymalı patates ile yapılabilen bu lezzeti Düzce’ye gelen herkesin denemesi tavsiye edilir.
Mamursa
Mamursa, Çerkes mutfağından etkilenmiş bir yemektir ve Düzce mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Düzce ile anılan Mamursa yemeği mısır unu, su ve yumurta kullanılarak yapılır ve kıyma veya peynirle servis edilebilir. Bu lezzet kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet çünkü hemen hemen her yerde mevcut.
Sebzeli Kaygana
Düzce mutfaklarında Karadeniz’in birçok yöresinde tencere kapaklarını açan bu yemeğin bir başka çeşidi de hazırlanır. Sebzeli pankek olarak da bilinen bu lezzetin yapımında Karadeniz’in yerlisi olan Kaygana bitkisi kullanılıyor.
Tatlılar
Tatlı Melengucci
Düzce’nin en bilinen tatlısı denilince akla ilk gelen lezzet elbette Melengüçcei tatlısı. Yedi asırdır Düzce’de yöresel olarak yapılan bu lezzet, Osmanlı Sarayı’nda da sofraların vazgeçilmezi olmuştur. Bu tatlıyı tanımlamanın bir başka yolu da süt, yumurta, fındık yağı, badem, ceviz ve mda kaymak ile yapılan parmak ısırtan bir tatlıdır.